All posts in February 2019

  • Cara nak improve audio Gopro

    Video cun tak guna kalu audio tak best, jadi jom kita tengok macam mana nak improve audio Gopro kita..

    Sebelum ini ada aku share 3 benda untuk hasilkan video yang bagus. Salah satu benda yang kita kena bagi perhatian ialah audio.

    Serious kalau tengok video dah bestĀ² sekali sound kau dengar dok kruukk krakkk.. sakit hati geng.

    Jadi untuk tak nak koyak poket, kita tengok pilihan mic comel yang korang boleh beli dan sambung kat Gopro kat vlog tu. Kalau dapat pakai headphone lagi bagus, boleh korang bezakan jenis mic yang aku guna.

    Bawah ni barang yang aku guna

    1. Edutige ETM-008 Directional Mic (Amazon Affiliate)
    2. Edutige ETM-001 Omnidirectional Mic (Lazada Affiliate)
    3. Gopro mic adapter (Lazada Affiliate)
  • Stabilkan Video korang dengan Gimbal untuk Smartphone

    Untuk kaki shoot video dengan Android/Iphone, wajib pakai gimbal untuk smartphone ni..

    Video yang bagus (dari sudut teknikal) perlu ada 3 elemen;

    1. Kualiti video yang baik
    2. Audio yang baik
    3. Video yang stabil (tak gegar)

    Ada hari kita hanya nak buat video simpleĀ² mungkin nak terus upload ke media sosial. Biasanya korang akan perasan video kasual upload ke FB atau Insta ini kuat gegar.

    Jadi jalan paling senang nak stabilkan video korang ialah dengan pasangkan smartphone korang ke gimbal bagi membantu stabilkan video korang.

    Boleh usha alat ini; feiyutech vimble 2 (lazada affiliate)

    Phone lama saja aku pakai: Huawei P10