insta360 one x

  • Cara upload foto 360 ke Facebook paling senang

    Dah alang² aku kat Penang untuk job shoot, kali ini aku nak share dengan korang cara nak upload foto 360 ke Facebook..

    Aku tak tahulah tahapnya susah ke senang untuk korang, tapi masa mula² aku main kamera 360, pening juga. Macam² cara aku try, ada yang tak kena ada yang jadi.

    Yang aku nak tunjuk cara upload ni salah satu cara la, yang pada aku workable dan aku paling selesa guna. Gambar equirectangular ni bukan saja boleh guna untuk Facebook, tapi platform lain juga. Contohnya, aku guna kat Google Maps (untuk kerja virtual tour)

    Jadi terpulang kat korang lah, kalau ada cara lain guna saja. Asalkan korang happy.

    Kalau rasa nak usha kamera Insta360 one X, boleh tengok kat TS Camera (Lazada Affiliate)

  • Insta360 one X sudah sampai Malaysia!

    Ada satu kamera ajaib yang member² aku panggil kamera bomoh alaf baru sebab bila ambil gambar tak nampak batangnya, jom kita layan kamera Insta360 one X..

    Sebenarnya kamera ini jenis 360°, ada dua lens. Jadi bila satu lens dah cover 180°, kalau kau ada dua dapatlah foto/video 360° atau istilah yang teknikalnya; panosphere.

    Kamera ini jenis shoot dulu, adjust view kemudian (dalam app). Senang. Sebab kamera ini boleh ambil foto/video 360° jadinya korang boleh dapat view unik dan menarik yang mungkin tak boleh dapat kalau pakai kamera biasa.

    Fitur paling aku suka kat kamera ini ialah hyperlapse. Memang Gopro baru pun ada, tapi Insta360 one X punya video terhasil lagi smooth (motion blur) dan cun pada aku.

    Apa pun korang usha la dulu video atas tu, initial thoughts aku syiok sendiri je

    Kalau korang rasa nak beli, boleh check out TS Camera (Lazada Affiliate)